БЛС Варна Форум
26 Януари, 2021, 08:27:11 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини: Добре дошли!
 
  Заглавна Страница Помощ Търси Вход Регистрирай  
  Покажи Публикации
Страници: [1]
1  Други / Общи дискусии / Re: Превенция на дистреса в работата на общопрактикуващите лекари -: 31 Март, 2009, 12:26:56
 Ето и малко подробна информация за желаещи да се свържат. Отворени сме към всякакви предложения и въпроси...                                                     POSITUM
                               "Център за психосоциално развитие" - гр. Варна


  Сформира втора група за самопомощ и  превенция на дистреса сред общопрактикуващите лекари


                                                                “Най-добре се грижи за другите този,
                                                                 който се грижи и за себе си!”

                                             Резюме:

След успешното организиране на първата група от общопрактикуващи лекари -“ЕГОИСТИ” и на база постигнатите цели и проучвания, Център за психо-социално развитие “POSITUM” изгражда системен подход за превенция на дистреса и “бърн-аут” ефекта сред общопрактикуващите лекари. Това сътрудничество дава възможност лекари и психолози да излязат от анонимност и да подпомогнат качеството на живот на помощния специалист.


                                                    Защо група?

Групите са извънклинични и включването в тях става на доброволен принцип. Те са възможност за хора, които търсят смисъла на преживяваните от тях затруднения и са готови да работят за преодоляването им. Опитът в група позволява да бъде разширен емоционалния и социален "хоризонт" на личността, да бъдат преодолени определени психологични блокажи, модели на поведение и възприемане на самия себе си, както и да се подобрят способностите за взаимодействие с околните. По този начин груповият процес работи за по-високо ниво на лична пълноценност и автономност.


                                                          Сетинг:

   Оптимален брой на участниците – 12 човека;
   Провежда се предварително интервю с всеки кандидат участник;
   Място на повеждане – Център за психо-социално развитие “Positum”, гр. Варна, ул “Полковник Свещаров” №5;
   Време и продължителност: 60 академични часа /40мин./, работи се 4 часа седмично. Времето е пластично и подлежи на предоговаряне в зависимост от възможностите и потребностите на участниците;
   Характер на групата: отворен – толелират се нови членове;
   Цена за участие – 5 лева на академичен час. Въвежда се правилото за предплащане на една среща.                                                      Водещи:
     
Психолози-психотерапевти към ДППБ -
Константин Воденичаров
Тодор Тодоров


                                                     Контакти:

+359 886 542 745;
+359 878 220 720;
E-mail: positum@abv.bg


2  Други / Общи дискусии / Превенция на дистреса в работата на общопрактикуващите лекари -: 26 Февруари, 2009, 10:48:54
Здравейте. Казвам се Константин Воденичаров. Работя като психолог-психотерапевт към Център за психо-социално развитие "POSITUM"- гр. Варна към Дружеството по позитивна психотерапия в България.
Бих искал накратко да Ви споделя за опита на екипа ни в превенциата на дистреса сред общопрактикуващите лекари.
В процес на проучване на психосоматичните разтройства, аз и мой колега се срещнахме с повечето общопрактикуващи лекари във ДКЦ-тата в града. По време на срещите ние ги информирахме какви сме и какви са нашите цели, те от своя страна ни споделиха за пациентите си, и за напрежението на което са подложени почти денонощно като "семейни лекари". Аз лично се изненадах от противоречивите условия в които те работят и не очаквах да стана свидетел на толкова открито споделени стресови ситуации в тяхното ежедневие. При тези срещи, понятието симптом като че ли придоби актуалност не само за пациентите, но и за техните лекуващи. Примерите и казусите които те споделяха надминаваха границата на обикновенното оплакване между помощни специалисти и определено за нас това беше сериозен индикатор за преживяване на силен дистрес в цикъла - лекар, пациент, система. Така непосредствено в разговорите възникна идеята да се организират терапевтични групи за самопомощ с ясната дифиниция за превенция на дистреса и “бърн-аут” ефекта сред общопрактикуващите лекарите. Поради актуалността на проблема такава група се сформира бързо и се радваме на пълноценен процес. Тази група бива "лаборатория" и защитена среда в която лекарите имат възможност да отработват своите вътрешни психологични конфликти, напрежение и ролеви взаимодействия. Това на свой ред им помага да бъдат пълноценни в работата си и увеличава тяхната трудоспособност и доверие в себе си и в контакта с пациентите.
Би било добре тази инициатива да се превърне в система за самопомощ, в която лекарят и психолога да излязат от анонимност и да си съдействат в решаването на проблемите касаещи помощния специалист. Ще се радваме ако Вие приветствате подобно начинание и със съвместни усилия се опитаме да създадем трибуна за популяризирането му. Ще очакваме да получим обратна връзка и предложения от Вас. Благодаря за вниманието.
Страници: [1]
Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.9 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Страницата е създадена за 0.106 секунди с 19 запитвания.